Per poder gestionar (desbloquejar o modificar) els codis PIN i PUK d'una T-CAT d'operador d'Entitat de Registre cal fer-ho des del programari compatible. En funció de la data d'emissió de la T-CAT d'operador, el programari a utilitzar serà Safesign o Bit4id - PKI Manager :

• Targetes emeses abans del 13 d'abril de 2023--> Programa Safesign
  • Targetes emeses a partir del 13 d'abril de 2023--> Programa Bit4id - PKI Manager

Programa Safesign (Targetes emeses abans del 13 d'abril de 2023)

Desbloquejar el PIN de la T-CAT a Safesign

Si s’ha indicat tres vegades un codi PIN erroni en l’ús de la TCAT, aquesta queda bloquejada i si es torna a fer ús, apareix un missatge que indica que el Token està bloquejat.

En aquests casos, si es disposa del codi PUK cal seguir els passos següents:

– Introduir la TCAT en el lector.

– Accedir a “Inici de Windows” cercant “token” o “testimoni” (en Windows 10) o bé cercant “Tots els programes” carpeta “Catcert” o “Safesign Standard” (en Windows7)”

– Dintre de la carpeta, accedir al Gestor del Token, o bé Administració de Tokens o Gestor de testimonis (depenent de la versió de programari instal·lada).

– Des de l’opció TOKEN o Testimoni de l’aplicació, s’ha de prémer a l’entrada del menú Desbloquejar NIP:

· Introduir el codi PUK

· Introduir un nou PIN

· Confirmar el nou PIN

· Clicar al botó “D’ACORD”

Si es desbloqueja el PIN amb èxit, apareix un missatge que ho indica i es pot tornar a fer ús de la T-CAT.

Important: En cas que s’indiqui un codi PUK erroni tres vegades seguides, aquest també quedarà bloquejat i caldrà gestionar la revocació i nova emissió del certificat inclòs a la T-CAT.

Canviar el PIN i PUK de la T-CAT a Safesign

Es recomana canviar només el PIN inicial per un de la teva elecció. Recorda que ha ser un codi que puguis recordar fàcilment i que no l’indiquis a ningú.

Per tal de canviar els codis PIN i PUK cal seguir els següents passos.

1. - Introduir la T-CAT en el lector.
  2. - Accedir a Inici de Windows - Tots els programes -Safesign Standard
  3. - Dintre de la carpeta, accedir al Gestor del Token, o bé Administració de Tokens o Gestor de testimonis (depenent de la    versió de programari instal·lada).

CANVIAR EL PIN

Des de l'opció TOKEN o Testimoni de l'aplicació, s'ha de prémer a l'entrada del menú canviar el PIN

Apareixerà la següent pantalla

Si es canvia el PIN amb èxit, apareix un missatge que ho indica.

CANVIAR EL PUK

Apareixerà la següent pantalla

Si es canvia el PUK amb èxit, apareix un missatge que ho indica.

Programa Bit4id - PKI Manager (Targetes emeses a partir del 13 d'abril de 2023)

Consulta la FAQ sobre com gestionar els codis amb el Bit4id - PKI Manager

Codis PIN i PUK de la T-CAT d'operador idCAT

OBTENCIÓ: quan el responsable del servei del teu organisme completi el lliurament de la teva T-CAT, rebràs un correu electrònic amb els codis PIN i PUK. Recomanem canviar el PIN inicial per un de la teva elecció. Ha ser un codi que puguis recordar fàcilment i que no l'hagis indicat a ningú.

RECUPERACIÓ: en cas d’oblit o pèrdua, per tal de recuperar els codis PIN i PUK originals associats al teu certificat seguieix els passos de l'apartat "No recordo el PIN/PUK del meu certificat d'operador idCAT" que trobaràs al final d'aquesta FAQ.

BLOQUEIG: en cas que hagis bloquejat el codi PIN del certificat (després d'introduir tres intents erronis), caldrà desbloquejar-lo amb el PUK, seguint els passos indicats a l'inici d'aquesta FAQ (en funció de la data d'emissió de la teva T-CAT d'operador). En cas que no recordis o no trobis el PUK del certificat vigent, pots fer la recuperació seguint els passos de l'apartat "No recordo el PIN/PUK del meu certificat d'operador idCAT" que trobaràs al final d'aquesta FAQ.

En cas de bloquejar el PUK (després d'introduir tres intents erronis) hauràs de contactar amb el responsable de servei del teu organisme per a que tramiti la revocació i la nova emissió del certificat digital.

No recordo el PIN/PUK de la meva T-CAT d'operador idCAT

En el cas dels certificats d'operador generats abans del 24 de gener de 2022, els codis PIN i el PUK del certificat d’operador idCAT no es poden recuperar. Ara bé, si l’operador no va modificar el PIN o PUK inicial pot contactar amb nosaltres a través del formulari de contacte per tal que li reenviem els originals o bé cercar el correu electrònic que es va enviar en el moment de la recepció

Per als certificats d'operador generats a partir del 24 de gener de 2022, els codis PIN i el PUK del certificat d’operador idCAT es poden recuperar a través del següent enllaç:

https://scd.idcat.cat/pin

Caldrà ’indicar les dades que demana l’aplicatiu.

Un cop fet, l'operador rebrà al seu correu electrònic els codis PIN i PUK originals.

En cas que el PIN inicial del certificat d’operador idCAT hagi estat modificat per l’operador a través del Gestor de testimonis caldrà demanar la revocació del certificat i la nova emissió.

Per a fer-ho, el Responsable del servei idCAT:
• Ha de tenir el permís següent “AOC- Servei de certificació digital “
• Haurà d’accedir a l’EACAT a l’apartat de “Sol·licitud Serveis AOC” del prestador Consorci AOC, seguint la ruta Tràmits>Servei de certificació digital. En aquest apartat, haurà de fer la revocació i a continuació la sol·licitud d’emissió d’un nou certificat digital OER idCAT.

Un cop gestionat s’enviarà el nou certificat digital al Responsable del Servei